#6 Den gode historie

I Ulfborg er det stort at få lov til at være med i ungegruppen. Det har skabt venteliste.

Kig mod vest i Danmark. Her ligger den lille by Ulfborg med godt 2.000 indbyggere. Her har gymnastikforeningen formået at rekruttere, vedligeholde og udbygge deres ungenetværk. Børn helt ned til 11 år rekrutteres til opgaver. Der er venteliste på ungegruppen og studerende kommer hjem fra Aarhus for at deltage i arrangementer. Ideerne sprøjter ud, og de unge er vildt engagerede.

Sejt at være ung leder i Ulfborg

Lisbeth Poulsen, formand i Ulfborg IF's gymnastikudvalg, er en af kræfterne bag foreningens bragende succes med at engagere unge. Der er venteliste til foreningens ungegruppe og flere af de store arrangementer klares udelukkende af unge.

"Jeg holder øje med hvem, der udviser engagement på holdene og kontakter dem der," siger Lisbeth Poulsen.

De unge er glade for at blive spurgt og får i første omgang kun en plads på ventelisten. Typisk står de helt unge hjælpeinstruktører på listen et par år, før de kommer helt ind i varmen.

Vi har skabt en stemning af, at det er noget stort at få lov. Det er ikke for alle – det er for de unge, som vil noget med deres arbejde.

Lisbeth Poulsen Formand gymnastikudvalget Ulfborg IF

Løbende opfølgning

Det lyder umiddelbart som en drømmesituation i en verden, der skriger på unge ledere og instruktører. Det er også et langt træk, der har bragt foreningen i den situation.

"Vi stiller krav til dem, har tillid og sørger for at holde en hånd under dem, så de får positive oplevelser ud af arbejdet", siger Lisbeth Poulsen og fortsætter:

"Det betyder også, at vi fra bestyrelsen er meget synlige. De kender os – og vores forventninger."

Bestyrelsen har udpeget et 24-årigt bestyrelsesmedlem som hovedansvarlig for ungegruppen, men ellers styrer gruppen selv sin organisering og ansvarsområder. To piger står for hele forårsopvisningen og resten af den 25 mand-store-gruppe er ansvarlige for MGP-gymnastik, juletræsfest, aktivitetsdag m.v.

"De er ikke alle sammen i gang hver gang, men når de er så mange, så er der mange hænder til at løfte," siger Lisbeth Poulsen.

Det har betydet, at bestyrelsen har kunnet flytte blikket til strategi og udvikling, og nu er mere med på sidelinjen som backup. Der også en helt anden sidegevinst ved det:

De markedsfører arrangementerne blandt deres jævnaldrende på skolerne. Og med en kæmpe stolthed, fordi det er deres eget arrangement

Lisbeth Poulsen

Sammenhold du!

I Ulfborg er de gamle talemåder "at løfte i flok" og ”vil du tænde, må du brænde” blevet meget håndgribelige. Selv når unge rejser videre til storbyerne for at læse, er der stadig et bånd hjem. De vender hjem til juletræsfesten for at møde deres gamle leder-kammerater og se, hvad det nye kuld har fundet på.

"Det gør de, fordi de har været en del af noget. De har haft et rigtigt ansvar, som de har løftet," siger en stolt formand.