Marie er journalist, tidligere kommunikationschef i DGI og en ægte idrætsshopper.
Mobil: 21 29 41 13
E-mail: mgaarden@gmail.com
Hvad er din baggrund?
Jeg er uddannet lærer og journalist, og jeg har siden suppleret med en uddannelse inden for ledelse. Jeg har tidligere været kommunikationschef i DGI og redaktør for DGI-magasinet Udspil – så idræts- og foreningsliv har fyldt meget i min hverdag. Med tiden er det blevet til mange interviews med foreningsfolk om succeser, udfordringer og ønsker for netop deres forening eller hold.
Jeg er nu ansat på Bygholm Landbrugsskole, hvor jeg arbejder med kommunikation og rekruttering af skønne, unge mennesker til en fremtid i landbruget. Jeg bor i Sabro sammen med min kæreste, søn og hund – og hele husstanden er involveret i foreningsliv.
Hvilken tilknytning har du til idrætsverdenen?
Jeg har altid været medlem af en idrætsforening, og jeg er en ægte ”idrætsshopper”. Det vil sige, at jeg både ved, hvordan man svinger et sjippetov og en floorballstav, og at jeg har mærket suset til utallige gymnastikopvisninger og varmen fra fælleskrammet efter en sejr på håndboldbanen. Fik jeg nævnt thai bo, step og fitnessboksning?
Hvad, der har fanget min interesse, har dels været drevet af nysgerrighed, tid og livsfaser. I øjeblikket er jeg optaget af at give foreningstanken og bevægelsesglæden videre til næste generation til forældre-barn-gymnastik i Sabro IF. Bestyrelsesarbejdet kender jeg indefra fra en tid i Aarhus1900 Gymnastik & Dans.
Hvilket Go-begreb passer bedst på dig?
Når pulsen kommer i omdrejninger, og bevægelsesglæden for alvor er i top, er det typisk i forbindelse med leg og fordybelse i træningen. Noget der er så sjovt, at tid og tanker glider i baggrunden, og det først er bagefter, eller måske et par dage efter, at kroppen opdager, at det også var ret hårdt. Det er altså primært Go Fun-begrebet, der er mit drive. I en travl hverdag spiller Go Fit dog også ind: effektiv træning for sundhedens skyld.
Hvad prioriterer du særligt i bestyrelsesarbejdet?
I mit arbejde lægger jeg særligt vægt på, at DGI skal være en kompetent samarbejdspartner for foreninger. At det er her, foreningerne kan få rådgivning og hjælp og trænere, instruktører og ledere kan komme på kurser. Det skal være nemt at sidde i en forenings bestyrelse, og man skal vide, at der er hjælp at hente hos DGI.
Desuden er det vigtigt for mig, at DGI Østjylland er foreningernes politiske talerør. Og hvorfor er det vigtigt for mig? Fordi foreningerne skal være et attraktivt sted at være både som frivillig og medlem.
Hvordan kan idrætsforeningerne arbejde med bevægelsesglæde?
”Hej! Dejligt at se dig – kom og vær med!”. For mig starter bevægelsesglæden allerede ved den gode velkomst i foreningen og på holdet. Ved følelsen af at være en værdifuld del af fællesskabet.
Bevægelsesglæden kommer i centrum, når der er øje for, hvad den enkelte er drevet af. Er du et konkurrencemenneske, der lever og ånder for weekendens kampe, vil du nok kede dig på et hold, hvor omdrejningspunktet er at få kroppen banket godt igennem, inden kagen kommer på banen.
Go-begreberne kan være et fint værktøj, hvis foreningen vil tjekke op på, om der er bevægelsesglæde for enhver smag på programmet. Enten kan man arbejde med at have forskellige typer af hold, men man kan også arbejde med tilrettelæggelsen af træningen og sørge for, at trænerne er klædt på til at kunne tilgodese alle. Som kommunikationsmenneske vil jeg selvfølgelig også påpege, hvor vigtigt det er, at foreninger gør opmærksom på, hvad der er på programmet, og hvad man kan forvente, når man vælger et hold.
Hvordan kan idrætsforeningerne udvikle sig i fremtiden?
Det er vigtigt, at foreningerne bliver ved med at være attraktive og afspejle de ønsker og behov, som eksisterende og potentielle medlemmer har. Og hvad er det så, de efterspørger? Det kan godt være, man som forening skal undersøge det nærmere for at få en idé om, i hvilken retning man skal gå, og hvad der er størst potentiale. For at foreningen kan udvikle sig, må der være en god portion frivillige kræfter. Derfor er det også vigtigt, at foreningen arbejder på (fortsat) at være et attraktivt sted at være frivillig. Når jeg har lavet interviews i foreninger, der har oplevet succes enten med flere medlemmer, frivillige, nye faciliteter eller tilbud, er det tit de lidt skæve idéer og nye måder at tænke forening på, der har slået igennem.