Mandeholdet - Outdoor og fællesskab for mænd

Med en kombination af gåture og træning i naturen, øvelser for hjerne og sanser samt hyggeligt socialt samvær med ligesindede styrkes den fysiske og mentale sundhed for mænd over 60 år i Hillerød Kommune.

Projektet Outdoor og Fællesskab for Mænd – eller Mandeholdet, som det kaldes i folkemunde - har til formål at styrke ældre mænds (60+ år) fysiske og mentale sundhed i Hillerød Kommune for at forebygge mistrivsel og ensomhed.

Metoden er en unik kombination af motion, naturtræning og etablering af varige mandefællesskaber.

Helt konkret blev der i 2020 (første forløb) etableret Mandehold med udgangspunkt i Brohuset i Østervang og Frivilligcenter Hillerød i centrum samt på Hillerød Stadion (formiddag). I slutningen af 2020 lykkedes det trods Covid-19-restriktioner at gå i gang med andet forløb med et Mandehold i Nødebo samt et aftenhold på Hillerød Stadion.

I 2021 kom der et Mandehold mere ved Nødebo Kro og Hillerød Stadion samt to nye hold med udgangspunkt i Grønnegadecentret i centrum af Hillerød samt et hold på Skævinge stadion i samarbejde med Skævinge Seniorer og fodboldklubben IS Skævinge.

Aktiviteterne på holdene foregår outdoor og bygger på DGI og Center for Sund Aldrings træningskoncept 'Hold Hjernen Frisk' Naturtræning. Læs mere om HHF Naturtræning

Som en del af projektet rekrutteres og uddannes 10 mænd i målgruppen til at blive medtrænere og ambassadører for projektet. Deres opgave er at understøtte træningen, hjælpe til med rekrutteringen og ikke mindst at fastholdelse de mænd, der starter på holdene.

20200525_144122.jpg

Konsekvenser af ensomhed

Når der justeres for rygning, alkohol, BMI og fysisk inaktivitet, er ensomhed i Danmark årligt skyld i:

  • 770 ekstra dødsfald blandt personer, der er ensomme.
  • 19.000 ekstra somatiske indlæggelser.
  • 3.800 ekstra psykiatriske indlæggelser.
  • Ekstra omkostninger på 2,2 mia. kr. til behandling og pleje.

Kilde: Sundhedsstyrelsens rapport "Sygdomsbyrden i Danmark".

- I et velfærdssamfund har vi en særlig forpligtelse til at få fat i de ensomme ældre mænd, selvom det er en relativ svær målgruppe at nå og at aktivere.

Peter Bennett, projektleder DGI Nordsjælland

Vi kan kun vise dig vores video-indhold, hvis du accepterer marketing-cookies. Ret dine cookie-indstillinger