1. Etape - Kastellet, 17. juni (8 km)

Klassikeren

Årets Etape København starter med et brag, når Kastellet - traditionen tro - spiller hovedrollen på løbets 1. etape. 
START/MÅL: Ofelia Plads, Kvæsthusbroen 1250 København.

Dagens rute sender dig forbi flere af Københavns mest kendte seværdigheder bl.a. Skuespilhuset, Amalienborg, Den Lille Havfrue og Langeliniekajen. Og så kommer du selvfølgelig til at opleve det smukke fæstningsanlæg; Kastellet, når du skal løbe en omgang på Kastellets Voldkrone.

Rammen om start- og målområdet på dagens etape er Ofelia Plads, beliggende på Kvæsthusbroen. Det var oprindeligt her, at skibene lagde til, før de drog mod destinationer som Aarhus og Oslo. Den er anlagt i 1848 og navngivet efter områdets hospital (kvæsthus). I dag bliver den brugt til forskellige kulturelle formål bl.a. events såsom Etape København.

Kastellet, der lægger navn til 1. etape, er et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa. Det blev bygget af Christian IV i 1620’erne som en del af Københavns volde og er bl.a. kendt for at huse Struensee, der kortvarigt sad fængslet her og afventede sin henrettelse.

De seneste år har Kastellet-etapen været blandt de mest populære etaper blandt deltagerne. Det forventer vi også er tilfældet i år.

En vigtig detalje er, at sidste del af ruten langs vandkanten er lynhurtig. Har du overskud, så nyd det smukke syn ud over havnen til Operaen.

Ruten

1 etape_KBH 1. etape.png

Se interaktivt rutekort her

På dagens 8 km tilbagelægger du og resten af feltet flere af Københavns populære seværdigheder. Når startskuddet lyder løber du fra Kvæsthusbroen til Sankt Annæ Plads, hvorefter du tilbagelægger den første km langs Larsens Plads forbi Amaliehaven, med Amalienborg på venstre side og havnen med Operahuset på højre side.

Efter små 2 km skal du have kameraet frem, hvis du skal sikre dig et billede af Danmarks måske mest kendte turistattraktion; Den Lille Havfrue. Herefter går turen langs Langeliniekaj, hvor du efter godt 3 km vender og løber mod Kastellet, som du rammer efter godt 4 km. 

Når du løber ind på Kastellet, vil du møde en kort, men hård, stigning på vej mod Kastellets voldkrone. Stigningen er en sand Etape København-klassiker, der udfordrer selv den mest erfarne løber. Når opstigningen er overstået, kan du se Kastellet fra alle sider, idet ruten følger volden hele vejen rundt. Strækningen på Voldkronen er to-tre kilometer lang, og er overstået når du løber ud af Kastellets sydlige port.

Når du løber ud af Kastellet, passerer du bl.a. St. Alban's Church (den eneste anglikanske kirke i DK) og Gefionspringvandet, der viser gudinden Gefion, som – ifølge myten - med sine okser pløjer Sjælland ud af Sverige. Herefter løber du igen ud på inderhavnspromenaden, hvor du efter godt 7 km passerer Mærsks hovedsæde på Esplanaden og løber ind på etapens sidste kilometer. Her kan du sætte slutspurten ind eller nyde udsigten til kongehusets hovedresidens og resten af områdets seværdigheder. Etapens sidste 100 opløbsmeter er placeret på Ofelia Plads. Her bliver du mødt af hujende tilskuere og ’medløbere’, når du løber henover målstregen, som er placeret for enden af Kvæsthusbroen.

(Vi tager forbehold for ændringer)